Newborn

Een newbornshoot vindt het beste plaats tussen de 4 en 14 dagen na de geboorte. Vanaf het moment dat de mama met haar baby naar huis mag gaan, kan de shoot eigenlijk al plaatsnemen.

Waarom zo vroeg?

In de eerste dagen na de geboorte slapen baby’s veel meer en dieper. Oudere baby’s zijn veel aandachtiger en dat kan de shoot beïnvloeden. In het begin zijn ze nog heel flexibel en nemen ze gemakkelijker houdingen aan die mooi zijn om te fotograferen. Deze flexibiliteit neemt snel af na de geboorte.

Het boeken van een newbornshoot wordt het beste na de 20ste week van de zwangerschap gedaan. Ik noteer de uitgetelde datum in mijn agenda. De dag na de geboorte moet de klant me contacteren om de uiteindelijke datum verder af te spreken.

meer

Een newbornshoot wordt altijd in de ochtend op een werkdag gepland (vrije plaatsen in het weekend zijn uitzonderlijk). Dat zal tussen 07:00 en 08:00 uur zijn. Dit omdat de eerste voeding na de nacht het beste in de studio gegeven wordt. Het eten is van groot belang voor een geslaagde shoot. Als de baby thuis al gegeten heeft, is de kans groot dat hij/zij in de studio klaarwakker is met als gevolg dat we niet zo gemakkelijk met de foto’s kunnen beginnen. Indien de baby eerder moet drinken dan het afgesproken uur, mag u altijd eerder komen. Laat in dat geval weten wanneer u onderweg bent.

Zorg ervoor dat je niks nieuws probeert in verband met het eten van je baby. Voorbeelden zijn: de dag ervoor met flessenvoeding beginnen, van poedermelk veranderen of andere flessen/tutjes uitproberen. Doe alles zoals u het tot nu toe gedaan heeft.

Als de baby flessenvoeding krijgt, neem zeker genoeg melk mee.

Als de baby borstvoeding krijgt, is het het beste dat hij/zij zijn/haar volledige voeding in de studio krijgt. Zorg ervoor dat u 24 uur voor de shoot de volgende dingen niet eet/drinkt:
– Koffie
– Noten
– Citrusvruchten
– Knoflook
– Pikant eten
– Broccoli en kolen
– Melkproducten beperken (bij koemelkeiwitallergie)

Deze voedingswaren kunnen buikkrampjes veroorzaken.

Probeer uw best te doen om de baby een uur voor de shoot wat wakkerder te houden. Ik begrijp dat het niet altijd gemakkelijk is. Een badje of een babymassage geven kan misschien helpen. Als u een badje gaat geven, gebruik dan geen babyolie. Deze maakt namelijk de haartjes vettiger.

Neem voor de zekerheid een tutje mee (ook als de baby het normaal niet krijgt). Heel soms zijn er baby’s die heel onrustig worden en een tutje kan helpen om hun rustiger te krijgen.

In de studio zijn er altijd luiers die u kunt gebruiken, maar het beste is toch om er zelf een paar mee te nemen.

Er worden 3-4 props (bijvoorbeeld een bedje, emmer, ..) en 1-2 kleuren op de poef gebruikt. Verder worden er ook gezinsfoto’s gemaakt.

Wat de kledij van mama en papa betreft: neem die kleren mee waarin u zich op uw mooiste zal voelen. Graag effen kleuren: zwart, wit, kaki of donkerblauw zijn altijd mooi. Zorg dat de kleuren bij elkaar passen en dat er geen print of tekst op staat. Liefst geen kledij met vele verschillende kleuren. Neem uw gestreken kleren mee aan een kapstok. Als u tussen enkele kledingstukken twijfelt, neem ze dan allemaal mee zodat we het samen kunnen bekijken.

Wat de kledij van de baby betreft: u moet niks speciaals qua kleren en accessoires meenemen. Als u graag een eigen outfit of accessoire op de foto wil gebruiken, hoor ik het graag voor de dag van de shoot.

In de studio zal het lekker warm zijn: ongeveer 27-28°C. Dit is een aangename temperatuur voor een pasgeboren baby die vaak niet te veel aanheeft. Zorg dus dat jullie geen dikke kleren aanhebben.

De shoot kan tot 3-4 uurtjes duren met eten geven en verzorgen bij. Neem dus genoeg geduld mee :).

Neem ook een dekentje mee voor als jullie van de auto tot aan de studio komen en van de studio naar de auto.

Als er bepaalde gezondheidsproblemen, zowel bij de baby als bij de mama, zijn dan hoor ik het graag. Baby’s die verschillende problemen of ongemakken hebben, zullen zich niet in elk positie gemakkelijk voelen. Net omdat baby’s ook heel verschillend zijn, zal niet alles mogelijk zijn. Ik werk volledig volgens het ritme van iedere baby. Niks moet! Als ik merk dat een bepaalde positie/foto niet zal lukken, doe ik iets anders in de plaats. Het comfort en de veiligheid is het voornaamste! Het feit of de baby in het begin onrustig of net heel rustig is, zal bepalend zijn of de baby eerst ingedraaid gaat worden of niet.

U mag voor de shoot voorbeeldfoto’s doorsturen. Het gemakkelijkste is als dit foto’s uit mijn eigen werk zijn. Foto’s die door iemand anders gemaakt zijn, kunnen niet altijd hetzelfde gewenste resultaat opleveren. Als er kleuren zijn die u het liefst niet op de foto’s heeft, hoor ik het graag.

Tip voor de mama:
Schmink, haar en nagels mogen zeker in orde zijn.

Tip voor als er een oudere broer/zus is:
– In dit geval is het gemakkelijk om met twee auto’s te komen als dit kan. Zo kunnen we met de gezinsfoto’s beginnen, zodat papa en grote broer/zus sneller naar huis kunnen gaan. Als dit niet mogelijk is, is het ook geen probleem.
– Zorg dat de kleren van de grote broer/zus ook geen print of tekst hebben en dat de kleuren bij uw kleren passen.
– Zorg dat de nagels van uw kind zuiver en verzorgd zijn.